Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

25. června 2010

Yesterday

 

Yesterday
Jasmin Vardimon Company
v rámci festivalu Tanec Praha
Hudební divadlo Karlín, 23.června


Letos jsem se dostal na celkem na čtyři představení festivalu Tanec Praha. Třetím z nich bylo představení Yesterday izraelské choreografky Jasmin Vardimon, která žije a tvoří v Londýně. Byl to mimořádně silný zážitek.

I když mám raději taneční představení v komornějším prostředí, tenhle soubor dokázal ovládnout i velký prostor Karlínského divadla i publikum, které zřejmě na taneční divadlo tak často nechodí. Pro tyto diváky jsou zařazeny i mimotaneční prvky. Někdy nechává autorka herce “přednášet” i dost dlouhé proslovy, které by obstály i v “estrádách” (ne)blahé paměti. Můžeme vidět i mnoho působivých moderních scénických vizuálních prostředků - projekce, kreslení “elektronických perem” a mnoho jiných, které neumím pojmenovat. Naštěstí však tyto technické divy nezastiňují vlastní tanec - i když obecenstvo odměnilo velkým potleskem např. to, že se na záda tanečníků promítla písmena tvořící název představení (matně jsem si při tom vzpomněl na zážitky z Moskvy, kde jsem byl v sedmdesátých letech na stáži a kde obecenstvo vždy odměnilo potleskem na otevřené scéně sebemenší technický trik - např. když na scéně “vyšel měsíc”).

Choreografie byla mimořádně nápaditá a pro tanečníky jistě nesmírně náročná. Je velkým požitkem vidět tak kvalitní soubor. Choreografka má velký smysl nejen pro tanec a fyzický projev, ale i pro scénické vyznění díla. Přes to, že se inscenace skládá z mnoha jednotlivých scén, drží překvapivě pohromadě - některé “taneční” prvky se pravidelně opakují. Všichni účinkující byli mimořádně dobří nejen technicky (i velmi náročné kreace předváděli “jakoby nic”), ale i výrazem.

Byl to mimořádně silný zážitek, který se v Praze tak často nevidí.
 

Štítky: , ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka