Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

2. května 2010

Farma v jeskyni po dvou letech

 
Divadlo
inscenace souboru Farma v jeskyni
Prostor Preslova 9, 27.dubna
 
 
    O souboru (to asi není to správné slovo) Farma v jeskyni jsem již v blogu psal. Je to mezinárodní společenství lidí kolem vedoucího Vilama Dočolomanského, kteří se sami definují nejen svými inscenacemi pohybového divadla, ale i - možná především - svým široce pojatým výzkumem a předáváním získaných poznatků a přístupů (nejen) herecké veřejnosti. Tímto přístupem jsou jistě nejen v Česku velmi ojedinělí. Doslova výzkumný přístup má dva důsledky. Na jedné straně těžko někde jinde můžete vidět tak intenzivní a do nejmenšího detailu promyšlené inscenace se zcela mimořádnými výkony všech tanečníků. Na druhé straně však je pro jejich fandy inscenací i jejich repríz velmi málo. Když vynechám workshopy, o nichž si nejsem jist, zda jsou pro diváky, musel jsem na další inscenaci čekat dva roky.
 
    Divadlo vychází z tanců jihoamerických (brazilských) otroků. Formálně jde o divadlo na divadle. Vidíme nejen "herce" resp. tanečníky, kteří předvádějí jednoduchý - spíše symbolický - příběh, ale i jejich diváky, kteří dávají temperamentně najevo své emoce během představení a aktivně se čas od času zapojují do tance.  V programu si přečteme, že představení je výsledkem dvou výzkumných cest do jižní Ameriky, kde se soubor setkal jak s etnografy a výzkumníky, ale i s lidovými tanečníky samotnými. Podobným způsobem již před tím byla připravena představení Sclavi (ohlasy kultury slovanských emigrantů do Ameriky) a Sonety temné lásky (Andaluzie a Ferederic García Lorca). To druhé jsem bohužel již nestihl.
 
    Nemá cenu vyjmenovávat tady přednosti souboru. Žádné "kecy" nemohou postihnout hloubku prožitku učinkujícících i diváků (to pořadí není omyl). Prostě to musíte vidět a pak bychom si o tom možná byli schopni povídat nebo raději vydávat neartikulované zvuky a chápavě mlčet.
 
    Soubor zabydlel industriální budovu na Smíchově, v Preslově ulici, kterou se snaží s podporou Švandova divadla, města i státních institucí postupně přeměnit v multikulturní instituci. Nevýhodou je dle mého malá divácká kapacita sálu, kde dominuje jeviště.
 
    Návštěva libovolného představení Farmy v jeskyni je mimořádně silným zážitkem, který jinde jistě nezažijete. Připravte se však na to, že to bude klást nároky i na Vás, není to vůbec oddechová kultura. 
 

Štítky: , , ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka