Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

2. května 2010

Amadeus

 

Peter Shaffer: Amadeus
představení Slovenského Národního divadla    
Stavovské divadlo, 25.dubna 2010


    Opět jsem měl možnost vidět špičkové představení slovenského divadla. V naší společnosti je Amadeus spojen především se jménem Miloše Formana, který na podkladě hry Petera Shaffera vytvořil velmi úspěšný film. Možná by se dokonce našlo hodně lidí, kteří jméno autora hry vůbec nikdy neslyšeli. Autor na textu své hry pracoval i mnoho let po její divadelní premiéře, dále ji přepisoval. Inscenace Slovenského Národního divadla vychází z poslední verze.

    Bylo to výborné představení. Zcela mimořádný výkon odvedl Martin Huba v roli Salieriho, dobře mu sekundoval Ondřej Koval  roli Mozarta. Ostatní, i když také hráli dobře,  vlastně jen vytvářeli prostředí pro tyto dva představitele. Martin Huba měl i režii tohoto představení. Na jevišti byli živí muzikanti, pochopitelně byla hra doprovázena i nahrávkami Mozartových skladeb.

    I filmová verze je vlastně psychologicky víc o Salierim než o Mozartovi, je tam i hodně adorace Mozartova talentu. Tahle divadelní verze soustředila ještě větší pozornost na postavu Salieriho a zvýraznila i postoje dalších "kulturních pracovníků" u dvora Josefa II, kteří se také obtížně  vyrovnávali se svérázným géniem. Nemá smysl rozebírat tady rozdíly v pojetí filmu a hry. Bylo příjemné, že hra jen neopakovala to, co tak dobře známe z filmu.

    Jak skoro vždy bylo vystoupení slovenských divadelníků v Praze mimořádným divadelním zážitkem, tentokrát ještě umocněným geniálním výkonem Martina Huby

    Choďte na slovenské divadlo! Trochu jsem se styděl, že zdaleka nebylo vyprodáno.

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka