Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

7. února 2009

Kdo umí, umí - chvála kvalitní architektury

   


    Ti, kdo můj blog četli, vědí, že hodně často chodím do divadla Disk. Dlouhodobě obdivuji nejen výkony mladých herců, ale i rozmanitost scénografických řešení jednotlivých inscenací, které divadlo umožňuje. Teprve nedávno jsem se dověděl, že autorem architektonického řešení divadla Disk byl architekt Karel Hubáček, který v letech 1963-71 vytvořil jednu ze (světově) nejznámějších staveb moderní architektury v Čechách - vysílač a hotel na Ještědu.

    Disk původně sídlil v Karlově ulici v domě, který byl vrácen Unitářům. V sále, který nyní má pronajatý divadlo Fantastika. Nové divadlo DAMU bylo vytvořeno "vestavěním" do dvora této školy v letech 1994-99. Neznám zázemí divadla, ale z hlediska diváka a variability prostoru jde skutečně o vynikající dílo. Prostor pro netradiční využití je i na jeho střeše ve dvoře.

    Architekt Hubáček tak podal další důkaz o potřebě kvalitní architektury, která během celého mé života u nás skomírala a těžce se nyní snaží navázat na vynikající úroveň, kterou v Československu měla před II. světovou válkou.


P.S. Hodně se mi líbí i tančící dům, blízko kterého bydlím. Jestli něco spojuje okolní domy, které vznikly na počátku 20. století, tak je to rozmanitost oken. Někdy je jich na jediném domě třeba 20 různých typů.

A tančící dům má stejný charakter v soudobém stylu.

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka