Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

24. ledna 2009

Bytosti odnikud

rsk

    výstava v Galerii Hlavního města Prahy, Městká knihovna

    otevřeno již jen do 1.2.2009


    Obecně vzato nemám rád, když se na výstavách prezentuje víc úmysl kurátora než díla sama. Jenže, jak rád říkávám studentům, "Dobrá pravidla mají ještě lepší výjimky" (jde to použít i jako kriterium, pokud nějaké pravidlo nemá lepší výjimku, jde lacinou trivialitu a ne o dobré pravidlo). Jednou takovou výjimkou je současná - spěchejte už dlouho nebude - výstava Bytosti odjinud kurátorky Marie Rakušanové.

    Autorka si na výstavě položila nelehký úkol. Představit "akademickou" malbu v první polovině 20. století. Jsou to díla a principy, které velmi utrpěly přijetím mantry moderního umění, že umělecké dílo má vystihovat (především nebo dokonce jen) umělcův osobní přístup (názor, ....). Přijali jsme ji do té míry, že většinou v galeriích příslušnými odděleními s akademickou malbou prosvištíme možná ještě rychleji než kolem současného konceptuálního umění (píši o sobě, ale mám odkoukáno, že v tomhle výjimka nejsem). A při tom ve své době (a především na konci 19.století) to byla díla, která zaručovala svým autorům velkou společenskou prestiž. Autorka výstavy, aby podtrhla hlavní myšlenku, sáhla k velmi neobvyklému řešení. Obrazy mají jen čísla a jejich autora a název si můžete, ale (jak brzo zjistíte) vůbec nemusíte, vyhledat v katalogu (dostanete jej zdarma). Tím více vynikne převaha obecných (a chcete-li zkostnatělých) ideí a klišé před obsahem či náladou díla - na autorovi tak moc nezáleží (možná ještě tak na jeho řemeslné dovednosti).

    Autorka věnovala jistě obrovské úsilí shromáždění tak reprezentativního souboru. Jsou v něm jak díla dodnes slavných (Kupka, Švabinský), tak díla kdysi slavných a dnes skoro zapomenutých (Nechleba) malířů, tak i obrazy zcela neznámých autorů. Kurátorka se nesnaží tuto odnož umění ani odsuzovat ani rehabilitovat, "jen" skutečně reprezentativním výběrem na ni upozornit. A možná poukázat na některé tendence v současnosti. Výstava je vynikajícím způsobem uspořádána. Věnujte pozornost jak průvodním textům v jednotlivých místnostech, tak i dobovým fotografiím a filmovým "klipům".

    Rozhodně si výstavu nenechte ujít.

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka