Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

26. ledna 2009

Pannenky

rsk

     Pannenky

         společný projekt studentů DAMU   , Disk 

    Inscenace Pannenky vznikla mimo učební plány DAMU jako společný projekt studentů různých kateder. U inscenace není uveden autor, ale někde jsem četl, že námět (či spíše jen inspiraci) poskytla skutečná událost z USA, kdy všech pět sester ze spořádané puritánské rodiny na malém městečku spáchalo sebevraždu (nejprve jedna a po několika letech i zbylé čtyři hromadně). Jeden z čtenářů blogu (kupodivu nějací jsou) mne upozornil na film, který posloužil jako námět ke hře. Díky, Mirku.

    Kromě pěti hereček, které hrají sestry, se na scéně setkáváme i se čtyřmi herci, kteří střídavě hrají mladíky, kteří se chtějí k nedostupným dívkám dostat dostat blíž, a tytéž chlapce již v dospělém věku, kteří vzpomínají na mládí i na sestry, kterým se tolik chtěli dvořit. Kromě toho zastanou herci i několik dalších rolí - matku a otce, lékaře a rodinného přítele. Představení je svěží a velmi povedené. Zaujmou jak dívky, tak chlapci - ti především schopností rychle přecházet z jedné postavy do druhé. Na scéně uvidíte mnoho tanečních vystoupení, která dotvářejí atmosféru hry. Zřejmě se studentům po troše tanečního divadla stýskalo (minulé ročníky měly skoro vždy jedno představení buď úplně taneční nebo aspoň takové, že v něm tanec tvořil velmi podstatnou složku). Přes tragické pozadí tématu nevidíme na scéně žádné moralizování, případné hluboké soudy o "životě a jeho smyslu" nebo "správné výchově dívek" si musí každý, kdo to potřebuje, udělat sám.

    Představení se velmi líbilo (z toho, co jsem v Disku už letos viděl, hned po inscenaci Na flámu asi nejvíc). Těžko někoho z herců vydělovat, všichni hráli dobře a s velkou chutí.  Návštěvu představení vřele doporučuji.

    Na síti jsem našel několik pěkných fotek z inscenace

    

Štítky:

Komentáře: 0:

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka