Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

29. ledna 2009

Annie Leibowitz: Život objektivem

rsk

        Annie Leibowitz: Život objektivem,

dokumentární film, režie Barbara Leibowitz


   Tak se mi z blogu pomalu ale jistě stává fotografická hlídka - a to mám ještě několik "fotografických" témat ve frontě, z toho jedno (pro mne osobně) skutečně "velké a důležité" je tam dlouho, protože nevím jak přesně ho pojednat. Tohle je snazší.

    Chci Vám doporučit dokument, který o své matce slavné fotografce Annie Leibowitz natočila jedna z jejích dcer. Film je udělám s láskou, na nic si nehraje, a skutečně se "jen" snaží ukázat umělecký portrét velké fotografky. Annie začala fotit na malý formát reportážní fotografie a brzy se proslavila jako hlavní fotografka časopisu Rolling Stones. Věnovala se v té době focení slaných hvězd rockrollové scény. Postupně se propracovávala od "reportážní" fotografie ke komponovaným portrétům. Proslavili ji fotky skupiny Rolling Stones, Johna Lennona s Yoko Ono (nejslavnější snímek této dvojice pořídila několik hodin před Lennonovou smrtí), ale také naopak mnoho (nejen) začínajících hvězd vděčí za rychlý vzestup popularity právě portrétům od ní. Sžila se se kulturním scénou San Francisca do té míry, že sama začala mít problémy s drogami. Podařilo se jí vyléčit se. Po té začala pracovat pro více prestižních časopisů, kde vytvářela velmi stylizované portréty slavných osobností, které však vždy objevovaly na těchto osobnostech nové rysy, nevyhýbala se ani "umělecké" módní fotografii. To jí přineslo takovou prestiž, že i ti neslavnější byli ochotni plnit i ty nejextravagantnější její pokyny, aby mohli mít od ní portrét. V padesáti letech si pořídila dvě děti, aniž slevila z pracovního tempa. Jedno z nich vytvořilo tenhle zdařilý film. Ale co bych vyprávěl, to se ve filmu dovíte líp. A zjistíte - spolu se mnou - jak silná může být fotografie i ta zdánlivě "jen" nakašírovaná.   

    Film jsem viděl v malém sále ve Světozoru a technická kvalita byla místy dost špatná. Celkový dojem dojem to však vzhledem ke kvalitě "obsahu" filmu poškodilo "méně než málo".

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka