Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

17. listopadu 2009

Skutečně hodně dobrý balet

 
Paedocypris Progenetica (Small Fish)
B/olero
Small Hour
tři taneční představení skupiny 420people
Divadlo Ponec 16.listopadu
 
    Skupinu 420people založili v roce 2007  Nataša Novotná a Václav Kuneš, kteří dlouho působili v Nederlands Dance Theatre u Jiřího Kyliána. Na kvalitě jejich (nejen tanečního) projevu je to patrné. Vzhledem k dokonalosti tanečního projevu používám raději označení balet než taneční divadlo. Tento večer uvedli tři inscenace a vynikající přídavek. Po představení ještě uspořádali krátkou diskuzi s diváky. Je vidět, že jim hodně záleží na tom, aby své umění nepředváděli jen v Holandsku, ale i ve své vlasti, i když je to obtížné. 
 
    První choreografie inscenace Paedocypris Progenetica (Small Fish) byla inspirována motivy knihy J.Orwella 1984. Spolu s oběma uvedenými tanečníky vystoupil i Tomáš Rychetský, člen baletu Národního divadla. Bylo to zatančeno velmi dobře, další tři vystoupení však pro mne tuto inscenaci zastínila.
 
    Před přestávkou tančily  Nataša Novotná a  Rei Watanabe výtečně B/olero - krátkou choreografii izraelského tanečníka Ohada Naharina. Byl to zcela mimořádný zážitek. K atmosféře přispělo i výtečné nasvícení scény, které vybavení divadla Ponec umožňuje.
 
    To nás však ještě po přestávce čekaly dva vrcholy večera. Prvním byl duet Small Hour, za který oba tanečníci získali (víc než po právu) mnoho ocenění. Nebudu zde rozebírat "o čem to bylo", jak se o to pokoušeli někteří diváci na besídce po představení. Nemá to cenu.
Určitě šlo o jeden z nejlepších baletních duetů, který jsem kdy viděl. Jsou to skutečně důstojní pokračovatelé Jiřího Kyliána (asi bych větší poklonu vyseknout neuměl).
 
    Jako přídavek předvedl Václav Kuneš s Rei Watanabe tanec na jazzovou hudbu Luise Armstronga. Nevídáno, neslýcháno. Jde o jeden kus z jejich holandského jazzového představení, jehož velká část probíhá jako improvizace s živými hudebníky na scéně. Bohužel tohle představení asi u nás kvůli jeho ceně asi neuvidíme. Skoro by stálo za to jet na něj do Holandska.    

  Skupina 420people uvádí premiéru nového programu 30. listopadu až 2. prosince v Divadle Archa. Určitě to bude velký zážitek.  
 

Štítky: , ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka