Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

24. března 2008

On the Dark Road - Theatro Pantomissimo

rsk

Jde o autorské představení Miřenky Čechové (o níž jsme již psali v několika jiných příspěvcích tohoto blogu) a Radima Vizváryho, kteří spolu tvoří soubor Theatro Pantomissimo.

Asi není možné (a ani nemá smysl) hledat pro toto představení nějaké zaškatulkování. Nejde o "klasickou" pantomimu a tím spíš ne o balet. Nenapadá mne jiné označení než expresivní divadlo. Oba aktéři jsou mimořádně schopní jak technicky, tak především mimořádným nadáním zprostředkovat publiku pohyby a mimikou velmi silné a ne zcela uchopitelné pocity. Bylo přímo cítit, jak dokázali obecenstvo "očarovat". Obrazy a "poselství" tohoto představení jen tak člověku z paměti nezmizí. Nedovedu si představit podobný zážitek zprostředkovaný běžnými divadelními prostředky.

Navykl jsem si na podobných představeních (i když si program vždy koupím) nečíst předem "anotaci" - o čem to má být. Představa, kterou jsem si během představení vytvořil, se od anoncované poněkud lišila, ale nebyla s ní v rozporu.

Nelze než doporučit Vám návštěvu toho i dalších představení těchto výrazných a osobitých umělců. Více (i termíny a místa dalších představení) se můžete dočíst na stránkách "Společenství bezhlavých" , které spolu s dalšími založili. Ještě lepší stránka o nich - jsou tam i fotografie

Štítky: ,