Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

4. března 2008

Sólo pro tři - Brel, Vysockij, Kryl

baletní představení Národního divadla

rsk

Jak se pravidelnější čtenáři blogu správně domysleli, mám vřelý vztah k baletu resp. k tanečnímu divadlu. Pod baletem si v této souvislosti představujte spíše balet "moderní" (odborníci by asi řekli "neoklasický"), který je reprezentován jmény jako Kilián, Šmok atp. Ale v mírných dávkách - a v kvalitním provedení - snesu i čirou klasiku ala Giselle nebo Labutí jezero, nebo balet "zcela současný". Budu se však snažit, aby z mých doporučení vyplývalo zda jde o doporučení "pro každého" (jako třeba Veselé skoky) nebo pro "širší veřejnost" lidí, kteří balet nemusejí často, ale nezpůsobuje jim to žádnou újmu (jako představení, o kterém je tato glosa), nebo vysloveně pro fandy baletu nebo tanečního divadla (jako třeba Farma v jeskyni).

Jednou z (více) vynikajících baletních inscenací pražského Národního divadla je Sólo pro tři. Šéf baletu ND Petr Zuska vytvořil nápaditou choreografii na písně tří šansoniérů uvedených v názvu hry. Je až ku podivu, že takové představení "drží pohromadě" a má společnou hlavní linku. Hlavní "roli" písničkáře tančí jeden sólista, sekunduje mu jedna baletka, která však mnoho prostoru pro vlastní projev nemá. Na druhé straně sbor si přijde na své, má celou řadu náročných a pro diváky - i pro tanečníky samé - zábavných čísel.

Hlavní představitel skoro nesleze z jeviště. Já viděl v hlavní roli tančit Michala Štípu. Byl vynikající a nesmírně působivý. Alternuje s ním Alexander Katsapov, určitě nebude horší - jen jiný. Dokonce jsem tak domýšlivý, že se domnívám, že umím odhadnout v čem (nejjednodušeji by se to dalo vyjádřit tak, že Štípovi sedí role Romea a Katsapovovi Merkucia). Není třeba si tedy vybírat podle obsazení, obě jsou velmi kvalitní.

Představení mohu doporučit každému, kdo má rád balet, a každému, kdo balet snáší a má rád příslušnou hudbu resp. písně. Jen zaryté fandy Karla Kryla je nutné upozornit na to, že poměr počtu písní je cca 60:25:15 (Brel:Vysockij:Kryl) - nepočítal jsem to a viděl cca před rokem, možná je ve skutečnosti trochu jiný.

Štítky: , ,