Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

26. dubna 2008

Picasso - Thálie nejsou zdarma

rsk

Jeffrey Hatcher: Picasso - divadlo Ungelt, hrají Milan Kňažko a Vilma Cibulková

Další z inscenací divadélka Ungelt (ta zdrobnělina je oceněním atmosféry, nikoli snižováním významu divadla), které se systematicky věnuje uvádění kvalitních her pro dva až několik málo herců, na kterou jsem sehnal lístky, byla hra Picasso.

Snad neprozadím příliš, když napíši, že celá hra popisuje (fiktivní) výslech Pabla Picassa gestapem v době německé okupace Paříže za druhé světové války. Malíře vyslýchá důstojnice, která vystudovala historii umění a jejíž rodina před válkou Picassa obdivovala a dokonce vlastnila několik jeho originálů. Malíř (ani divák) zpočátku nechápe pravý smysl zatčení, nebudu ho tedy prozrazovat ani já (i když by tím Váš celkový dojem ze hry příliš neutrpěl - podstatné ve hře je něco jiného). Ve velmi dobře vystavených dialozích obou protagonistů se z různých stran "probírá" vztah umělce k jeho dílu.

Milan Kňažko hraje výborně. I když je jeho postava ústřední a zprostředková nám hlavní poselství hry, dle mého názoru byla však jeho úloha o hodně snazší než ta, která stála před Vilmou Cibulkovou. Její postavu vůbec nebylo lehké nějak "realisticky" uchopit. Snadno se mohla stát úplně schématickou figurou, která jen naplňuje exhibicionismus autora a "spojuje" jednotlivé "proslovy malíře". Vilmě Cibulkové se však podařilo, že její postavu chápeme jako skutečnou reálnou ženu s uvěřitelnými postoji a citovými proměnami. Navíc to je ona, kdo umožňuje vyniknout jak Milanovi Kňažkovi, tak i postojům malíře, kterého hraje. Kdyby Picassa hrál někdo jiný, nemusely by se divácký dojem a celkové vyznění hry příliš změnit. Kdyby tam však byla jiná herečka, šlo by asi o úplně jiné představení. Však také za tuto roli získala Vilma Cibulková cenu Thálie.

Štítky: , ,