Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

6. listopadu 2010

Carmen

 

Carmen
choreografie a libreto Ján Ďurovčík
Slovenské divadlo tanca
6.11.2010 Divadlo Kalich

Je tomu hodně dávno, v roce 1997 (jak jsem našel na internetu), kdy jsem viděl na Nové Scéně v rámci festivalu Tanec Praha balet Bratislavského divadla tanca Pták ohnivák na hudbu Igora Stravinského. představení mne ohromilo a dodnes si ho dost živě pamatuji. Zásluhu na tom neměli jen výborní tanečníci a hudba, kterou mám hodně rád, ale především originální koncepce a choreografie Jána Ďurovčíka. "Děj" baletu se odehrává na ruské vesnici, tanečníci většinu doby tančí v holinkách. Přes - a možná právě pro - tento posun představení dokonale vystihlo hudbu a "ruskou duši". Bylo zřejmé, že jde o choreografa od boha nadaného. Tehdy jsem si řekl, že tenhle soubor musím ještě někdy vidět. Jenže jako mnoho jiných podobných předsevzetí jsem to neuskutečnil. Částečnou omluvou mi může být, že Já Ďurovčík se přesunul do oblasti, kam se mi nechtělo následovat ani jeho - do (komerčního - to není míněno jako nadávka) muzikálu. Nyní např. režíruje muzikál Robin Hood v Divadle Kalich.

Až před asi rokem jsem se někde dočetl, že inscenaci Ptáka ohniváka obnovil a měl s ní velké úspěchy např. v Japonsku a USA. Nějak jsem ale nezaregistroval, že by se hrála v Praze. Proto jsem s radostí přivítal, že nově utvořené Slovenské divadlo tanca, které Ján Ďurovčík vede, hostovalo jednou v Praze s inscenací Carmen. Šlo opět o vrcholný divadelní zážitek. Představení mělo neuvěřitelné tempo a tanečníci byli skvělí. Hudba Rodiona Ščedrina byla dost modernizována a především posazena do pekelného tempa. Choreografické prvky si nehrály na španělský folklór, naopak byly mnohdy výrazně ovlivněny folklórem slovenským. Především představitel Escamilia nezapřel, že je skoro deset let sólistou Lúčnice.

Kdyby to někdy dávali ještě jednou, určitě na to zajděte. Mě se to moc líbilo, ale nebyl jsem už tak nadšený jako z Ptáka ohniváka. Zdálo se mi, že tohle představení tolik neslouží hudbě, ale dává přednost efektu. To v žádném případě není výtka, ale jen můj pocit.
 

Štítky: , ,