Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

8. května 2012

Deváté srdce - Juraj Herz umí


Juraj Herz, Jan Drbohlav, Josef Hanzlík: Deváté srdce
režie: Juraj Herz
Stavovské divadlo, 10.dubna 2012

Navštívil jsem další z "rodinných pohádkových" inscenací činohry Národního divadla. Není to lehký žánr. Na rozdíl od Sněhové královny, která se mi zdála dost křečovitá a ani vnučku přiliš nezaujala, jde o velmi povedené představení.

Juraj Herz se vrátil k tématu svého slavného filmu z roku 1978 (který jsem však bohužel neviděl) a dokázal i na  divadle vytvořit okouzlující atmosféru, která strhla nejen diváky, ale i herce. Všichní hrají jak o život a s plným nasazením. Člověk si maně vzpomene na atmosféru filmů a televizních inscenací pro děti ze sedmdesátých let, kdy "nebylo co hrát" a tak v nich s plným nasazením hráli všichni nejlepší herci té doby. Nemá smysl opisovat obsazení, tady nebylo malých rolí a odbytých výkonů. Spokojím se jen tím, že mne potěšilo, že v hlavních rolích se potkali představitelé dvou ročníků KČD DAMU, které jsem miloval (a stále miluji) Pavla Beretová a Igor Orozovič.

Nebudu to dál rozkecávat. Jde o výtečné představení, které si nenechte ujít ať je Vám kolik chce. Děti s sebou vemte, ale bude se Vám to určitě líbit i bez nich. Jen se nenechte zmást anotací autorů, která doporučuje hru až od 8 let. Já bych to posunul o tři dolů.

Štítky: , , ,

SND v Praze - další koncert Martina Huby


W. Shakespeare: Coriolanus
Slovenské národní divadlo
úprava a režie: Diego de Brea
Stavovské divadlo, 28.dubna 2012

Christpher Hampton: Popol a vášeň
podle romínu Sándora Máraia Sviece dohorávajú
režie: Roman Polák
v hlavní roli Martin Huba
Stavovské divadlo, 29.dubna 2012

Jak už jsem v blogu mockrát napsal, snažím se navštívit co nejvíce slovenských inscenací, které je možné v Praze vidět. K úspěšnosti přispívá i efekt "teď nebo nikdy". Proto jsem navštívil i dvě hostování souboru SND ve Stavovském divadle.

Sobotní inscenace Shakespearova Coriolana, kterou připravil slovinský režisér Diego de Brea mne nijak nezaujala. Proto o ní psát nebudu.

To nedělní večer bylo posvícení. Slovenské národní divadlo uvádělo komorní (doma ho uvádějí ve studiu) hru, kterou na motivy románu maďarského spisovatele (narodil se v Košicích) Sándora Máraie Sviece dohárajú anglický dramatik Christopher Hampton. Toho všichni známe z  jiné slané dramatizace - Nebezpečných známostí. Hra je tak dobrá, že si člověk teprve teď uvědomuje, že podíl autora byl jistě obrovský i u této známé dramatizace.  Ve hře vystupují čtyři herci. Dva z nich - Dušan Jamrich a Eva Křížiková de facto jen (ale znamenitě) sekundují hlavní postavě, kterou hraje oslňujícím způsobem Martin Huba. Čtvrtou postavou je mladá divka, která nepromluví ani slovu a objeví se jen občas jako zhmotnění manželky vzpomínek hlavního hrdiny na jeho manželku.

Hra vlastně "nemá děj", ale jde "koncentrát psychologie" postav, které ač patří do (i když ne tak dávno) zaniklého světa mají překvapivě mnoho říci i nám. a při tom je ta psychologie tak dramatická! V tom je vlastně velká podobnost s nebezpečnými známostmi.

Výtečná hra, výtečně zahraná. Díky bratia. 
V tosvěta zdánlivěNetroufám si tady v několika větách vystihnout hlubokou psychologii postav, které jsou zdánlivě vzdáleny naší době,


Štítky: , ,