Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

29. listopadu 2009

Jděte do .... Dlouhé!

 
    Tohle není obvyklá glosa, ale doporučení návštěvy jednoho z nejkvalitnějších divadel v Praze. Platí to obecně, ale speciálně bych chtěl upozornit na tři představení.
    Jedno z nich jsem v Dlouhé viděl. Je to vynikající inscenace Jana Borny Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách. K napsání glosy se ale nějak nemohu dostat a není tak jisté, že to stačím ještě v době, kdy se bude hrát. Určitě na to jděte. 
    Další výborné hry dvě jsem sice viděl, ale s jinými soubory. Jsou to:
U Hitlerů v kuchyni, vynikající text  Arnošta Goldflama, který jsem obdivoval jako scénické čtení v Národním divadle.
Komunismus, velmi silná hra Viliama Klimáčka, kterou jsem viděl ve slovenském originále. Tu teď uvádějí v Dlouhé jako scénické čtení.
 

Štítky: ,

Past jménem Ponec

 
    Jak čtenáři mého blogu vědí, hrozně rád a často chodím do divadla. Velkým problémem je však sledovat, kde se co zajímavého šustne. Řeším to většinou tak, že vždy v nějakém období "vytuneluji" nějaké divadlo, tedy chodím do něj "dokud ho nevykoukám skoro do konce". Někdy to nejde - lístky se shánějí strašně obtížně (Divadlo v Dlouhé), někdy se to "podaří" jako s Divadlem Na zábradlí, kam teď asi tak rok nepůjdu. V případě Divadla Ponec se však tentokrát z toho stala past. Vůbec nevím jestli se v této sezóně dostanu ještě na jiné scény. Zanedbávám už dokonce i "svoje mateřské divadlo" - Disk.
    Byl jsem v malém divadélku Ponec, které se systematicky věnuje tanečnímu divadlu, již několikrát v minulých letech. Tento podzim jsem to však vzal z gruntu. Viděl jsem skoro všechna tam uváděná představení a výsledkem je jen to, že chci vidět úplně všechna. A navíc minimálně dvě prostě musím vidět ještě znovu Rybu a Miluj mne od souboru Nanohach (o tom určitě ještě napíši).
 
    Moc všem lidem, kteří se kolem divadla točí, děkuji a přeji jim hodně sil, odvahy a štěstí jak v uměleckém, tak osobním životě. A současně lituji toho, že nepochybné kvality souborů, které v Ponci vystupují, objevilo zatím tak málo lidí. Zkuste tam zajít a uvidíte, že Vám to dá obrovsky mnoho. Budu se Vám v blogu svými glosami snažit pomoci najít ta představení, která by mohla být právě pro Vás vhodná pro iniciační slavnost.
 

Štítky: , ,