Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

26. února 2009

Camoufl.AGE

 

    taneční divadlo Jana Kodeta a Janka Růžičky

    divadlo Kolowrat

 

    Tato inscenace je dalším (a úspěšným) počinem baletu Národního divadla v hledání moderního baletního výrazu a jeho přiblížení obecenstvu. Někde jsem četl, že to "není balet", ale já si myslím, že jde jen o reklamní trik jak přilákat nebaletní obecenstvo. Jistě, v inscenaci jsou prvky, které z hlediska puristů do baletu nepatří, ale takových jsem viděl mnoho i na hlavní scéně - např. v některých choreorgrafiích Zuzany Šimákové. Z každého pohybu tanečníků je však vidět jejich (dobré) baletní školení a umění, a ony "nebaletní" výstupy nijak nevadí, naopak výborně dokreslují (to je asi málo spíše samy vytvářejí) atmosféru díla.

    Kromě choreografie a výborných tanečních výkonů Vás jistě neméně zaujme hudební a výtvarná složka díla. Všechny jsou ve vzácném souladu. Protože u hudby a taneční složky se to jaksi předpokládá (i když to vůbec není samozřejmé), vyniká o to více řešení výtvarné a kostýmní. Přes občasnou extravaganci na sebe nestrhává nadměrně pozornosti, ale slouží celku. Již dlouho jsem neviděl tak neokázalé a při tom nesmírně působivé použití principu laterny magiky. Některé filmové dotáčky pozadí za tanečníky by byly i samy o sobě nesmírně působivými výtvarnými díly. Styl inscenace je navýsost moderní. Tím chci říci, že čerpá výtvarně, hudebně i pohybově ze současné "cool" kultury (omlouvám se případným mladým čtenářům blogu - oni by asi použili jiné slovo), možná ji někde jemně paroduje, ale rozhodně se jí nevysmívá, ale snaží se vytáhnout z ní maximum skutečně estetických hodnot (až jsem zhrozil, co jsem to napsal, nicméně je to pravda). Celkové výbornému dojmu z inscenace podstatně přispívá intimní prostředí divadélka Kolowrat, kde máte k tanečníkům jen několik metrů.

        Pokud jste alespoň trochu vnímaví k tanečnímu projevu, určitě se vám bude inscenace také líbit jako mě.

    Největší kamufláží je program, kde jsou uveřejněny samé záporné (já si myslím, že smyšlené) kritiky na představení. Přijdete-li dřív, přečtěte si je před představením a určitě se vám pak bude líbit ještě víc.

Štítky: , ,