Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

7. května 2011

Zde jsem člověkem


Here I am Human!
The Tiger Lillies
Divadlo Archa, 15.února 2011

Jde o vtipné představení, které vlastně dělá (inteligentní a vtipnou) "vatu" vystoupení dnes známé britské kabaretní skupiny The Tiger Lillies. Jak se můžete dočíst v programu (kupte si ho, najdete tam texty písní i jejich překlady), skupina má k Praze vřelý vztah, vystupovala již v devadesátých letech v pražských hospodách. Toto představení vzniklo okolo písní, které složili inspirováni Rabelaisovým románem Gargantua a Pantagruel na výzvu ředitele Divadla Archa Ondřeje Hraba.

Kabaretní styl skupiny je zajímavý a jistě si Vás získá, texty jsou vtipné, ale já bych si je s mojí angličtinou příliš nevychutnal - byl jsem proto vděčný, že se jejich překlad promítal synchronně (jako v opeře). Divadelní složku představení napsal Jocelyn Clarke a režie se ujal Jiří Havelka. Scénu tvoří obří "dárková kolekce" všeho, co je potřeba k tomu, abychom mohli být "zde člověkem". Od prezervativů, přes různé depilační a masážní přístroje, deodoranty, ..... až k prostředkům k aseptickému odstranění mrtvoly. O prospěšnosti a nezbytnosti toho všeho nás přesvědčuje v roli samého Boha Jiří Bartovanec. Text je to vtipný a "jdoucí do hloubky". Aby nám mohl všechna ona udělátka názorně předvést, jsou součástí oné dárkové kolekce i dva lidé - figuranti Adam a Eva. Hrají je (má oblíbená) Zuzana Stavná a nedávný absolvent DAMU Jiří Zeman. Divadelní složka zdařile doplňuje vystoupení hudební skupiny.

Příští měsíc se má představení v Arše opět několikrát reprízovat. Půjdete-li na to, dobře se pobavíte a navíc si budete moci koupit některá CD skupiny, která vám autoři ochotně podepíší. Představení se  mi líbilo. Největší dojem na mě však udělalo to, že jsme už (alespoň v kultuře) "součástí světa". Nějak si na to nemohu zvyknout.


Štítky: , ,

1. května 2011

Očistná hudební lázeň - Vojtěch Dyk a B Side Band


Vojtěch Dyk a B Side Band
koncert
30.dubna 2011, La Fabrika

To, že Vojtěch Dyk zpívá výtečně i jazz vím již dlouho, byl jsem totiž již na jednom jazzovém koncertě, kde také účinkoval, ale nestačil jsem o něm napsat. Protože hudební scénu zas tak moc nesleduji, nic mi jméno kapely B Side Band neříkalo.
Koncert byl naprosto úžasný. Brněnský swingový orchestr ve velkém obsazení 20 hráčů hrál hrozně dobře, asi jsem takový výkon kapely ještě nezažil. A Vojta Dyk  byl očividně v dobré náladě a při chuti. Zpíval "jak pánbů", zejména jeho "nástrojová" sóla, kdy "na hubu" vedl improvizační dialog s trumpetistou či v závěru s basákem, byla jak z jazzového nebe.

Je až neuvěřitelné, co všechno Vojtěch Dyk stačí ve špičkové kvalitě dělat. Vzpomínám jen na Vlastimila Bubníka, který byl ve své době současně oporou našeho národního mužstva jak v hokeji, tak ve fotbale.

Nemá cenu to rozkecávat, ale byl to určitě jeden z nejsilnějších kulturních zážitků v tomhle roce.

Štítky: , , ,