Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

5. ledna 2011

Dva vynikající americké filmy


The Kids are All Right - Děcka jsou v pohodě
režie  Lisa Cholodenko

The Social Network

Režie: David Fincher

Jak už jsem tady psal, chodím do divadla častěji než do kina. Právě jsem se vrátil z premiéry vynikajícího filmu "Děcka jsou v pohodě". Byl to mimořádný zážitek. V pomyslném žebříčku se ten film dostal nadohled od mého oblíbeného Forest Gumpa. Nemá cenu tady vyprávět příběh filmu ani jmenovat vynikající herce. Stačí konstatovat, že jde o mimořádně vtipný a při tom i psychologicky hluboký film. Na rozdíl od některých evropských filmů se v "problémech nehrabe"  a na rozdíl od hodně amerických filmů nevypráví jen (neúnosně zjednodušený) příběh. Byť je situace hrdinů filmů (možná jen zatím) nepravděpodobná, přesto jsou motivace i chování všech naprosto věrohodné. Do velké míry k tomu přispěli všichni herci, jejich výkony jsou mimořádně kvalitní. Obdivoval jsem to, že režisérka "nikam nespěchala" a tak vytvořila film, který zcela vyhověl kritérium, které pro hodnocení filmů používám: "Každých 40 vteřin dobrého filmu je stejně dobrých jako celý film".
Prostě výborný film. Zajděte na to, budete se nejen výborně bavit, ale situace hrdinů Vám vleze pod kůži a budete se nuceni se s tím sami nějak vyrovnat. A protože film není plochý ani prvoplánový, určitě nedojdete všichni ke stejnému stanovisku. Pro mne je například tvrzení, že jde o důkaz, jak moc výchově dětí prospívá rodina tvořená dvěma lesbickými matkami, stejně výstižné jako, že Forest Gump ukazuje jakou výhodu mají mrzáčci před ostatními dětmi.  



Druhým filmem, který jsem před časem viděl a moc se mi líbil je Sociální síť, která vypráví příběh okolo vzniku Facebooku. Někde jsem četl, že není zcela přesný, ale probůh proč by měl být. Je to také výborný film, i když ve srovnání s prvním by u mne o několik délek prohrál.

Štítky: