Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

20. června 2011

Furianti z Dlouhé


Ladislav Stroupežnický: Naši furianti
režie Jan Borna
soubor Divadla v Dlouhé
divadlo Pod Palmovkou 19.6.

Už mi docházejí superlativy, jde o naprosto dokonalou inscenaci. Podílí se na tom celý soubor Divadla v Dlouhé. Jan Borna opět dokázal, že v kategorii (kterou de facto sám vytvořil) "hudební činohry" nemá sobě rovna (aspoň v Praze). Je naprosto obdivuhodné jak lehce jeho inscenace plynou, aniž by při tom cokoli ztrácely na závážnosti tématu. Jeho herci mu rozumějí a dovedou se do hry zapojit způsobem, který se jen tak nevidí. S přípravou tohoto představení pomáhali jako asistenti režie i dva z nich Miroslav Hanuš a Jan Vondráček.
Bylo by nesmyslné chválit výkony jednotlivých herců, protože všichni na place váleli. V tomto představení není malých rolí ani herců "do počtu". Omezím se proto jen na to, že jsem moc rád, že v tomto souboru zakotvil Jan Meduna z jednoho z mých oblíbených ročníků v Disku - a svou výbornou hrou na trumpetu posílil band herců tohoto divadla. Byl jsem v posledních měsících na čtyřech představeních Divadla v Dlouhé - a tak už začínám znát a mít rád všechny herce téhle výtečné a sehrané party.
Už se těším, že na ně půjdu na podzim znovu. Je obdivuhodné jak široký mají repertoár a na jaké úrovni ho zvládají.  Zajděte do tohohle divadla a neprohloupíte.
 

Štítky: , ,