Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

7. února 2010

Pouta - skutečně dobrý film

 
Pouta
scénář Ondřej Štindl, režie Radim Špaček


    Nový český film pouta je skutečnou událostí, rozhodně byste si ho neměli nechat ujít. Nemám rád žebříčky, ale nevzpomínám si v posledních deseti letech na žádný lepší český film.

    Děj filmu se odehrává někdy na konci sedmdesátých nebo na začátku osmdesátých let. I když se tedy vlastně zabývá politickou situací, není vůbec konvenční ani prvoplánový. Nebudu tady rozvádět příběh filmu, navíc jako u (skoro všech) dobrých filmů příběh je sice důležitý, ale rozhodně není to hlavní. Hlavní poselstvím (pro mne) je popis situace ve společnosti, která (skoro nevyhnutelně) nutí všechny účastníky  "hrát" podle lose-lose strategie. Jedinou postavou, která nekončí špatně, je mladá dívka (zdaleka nikoli teenagerka), která má přirozenou sílu žít autenticky podle svých citů a intuicí. Tím působí jako velká osobnost, která je schopna (rozhodně nechtěně) silně ovlivňovat ostatní postavy, které se (napovrchu) jeví jako hlubší, inteligentnější a důležitější. Chcete-li, můžete v tom najít optimistické poselství filmu. Nad nelidskou dobou (nebyla jen tenkrát) můžeme vyhrát (nebo alespoň moc neprohrát) jen autentickými životními postoji, kdy si (natožpak jiným) nepotřebujeme něco dokazovat. 

    Scénář je vynikající, ale ani zdaleka nezaručoval vznik dobrého filmu, naopak naložil na tvůrce mnoho těžkých úkolů. Všichni tvůrci je zvládli výborně a se zdánlivou lehkostí. Jistě na tom má velký podíl režisér Radim Špaček. Mimo jiné a možná především tím, jaké si vybral spolupracovníky. Nejsem takový znalec, abych uměl posoudit jednotlivé složky filmu (hudba, kamera, střih, ...) odděleně, ale z výsledku je jasné, že všechny složky jsou dokonale propojené a všechny mimořádně dobré. Film vůbec nemá slabá místa, nikam nespěchá a obecenstvu vůbec nevadí, že je cca o hodinu delší než je dnes zvykem.

    Mimořádné výkony podávají všichni herci bez vyjímky. Není pochyb, že všichni do svých rolí dali tolik, že je podstatně dotvořili. Režisér se (zřejmě úmyslně) vyhnul obsazení známých herců, kteří (i když jsou dobří) jsou již "profláklí" natolik, že už vlastně vnímáme především je a ne role, které hrají. Zde jsem znal jen dva herce - Lukáše Latináka z divadla Astorka a Oldřicha Kaisera.

    Nebudu zde všechny herce vyjmenovávat, jak už jsem napsal všichni podávají super výkony. Nemohu však pominout představitele hlavní role vyšetřovatele STB Ondřeje Malého. Takový výkon se na plátně vidí jen zřídka a kvalita filmu se do značné míry odvíjí od kvality jeho výkonu.

Kdybyste si film nechali ujít, přijdete o mnoho. Abych svému tvrzení dodal váhu, řeknu, že prožitek z tohoto filmu nijak nezaostává za tím, co Vám dá špičková divadelní inscenace.
 

Štítky: ,