Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

14. června 2008

Občan Havel

rsk

dokumentární film režie Pavel Koutecký a Miroslav Janek

Nechodím rád na filmy v době, kdy se hrají všude a vrcholí reklamní kampaně k nim. Často tak díky dnešnímu (mě se zdá, že přiblblému) systému distribuce o dost dobrých filmů přijdu. Tak jsem v minulosti viděl dva ze svých nejoblíbenějších filmů (Forest Gump a Návrat Idiota) jen šťastnou náhodou víc než dva roky po jejich premiérách.

Málem jsem propásl i vynikající dokument Občan Havel Pavla Kouteckého, který v průběhu mnoha let natáčel v okolí Václava Havla. Po jeho tragické smrti materiál sestříhal do filmového tvaru Miroslav Janek. Pokud máte strach z politické agitky, zapomeňte na to, je to výborný film, který Vás obohatí bez ohledu na to, jak moc se o politiku zajímáte a zda a jakým politickým iluzím zrovna podléháte.

Ještě jednu poznámku. Doporučuji jít na film do kina. Trvá totiž přibližně dvě a půl hodiny a přece jen chce, abyste po tu dobu nebyli vyrušováni.

Když jsem se pustil na pole dokumentárních filmů, chtěl bych především starším z Vás doporučit film dnes už klasický film Karla Vachka Spřízněni volbou, který zachycuje několik týdnů, které předcházely volbě generála Svobody českým prezidentem v roce 1968. Film jsem viděl "ještě čerstvý" někdy na jaře 1968. Byl jsem na něm znovu letos se zhruba o 30 let mladším kolegou. Pro něj už byl (zaplať pánbů) do značné míry nesrozumitelný - už jsem také vyhodil cca 10 kg novin z roků 1968 a 1969, které jsem dlouho schovával.

Dokumentární filmy Karla Vachka jsou vynikající i po letech, mladším bych však doporučil podívat se na některý jiný, který se týká obecnějších problému a ne "jen" politiky v úzkém slova smyslu.

Pokud se nemýlím, jdou některé Vachkovy filmy nyní legálně stáhnout z internetu.

Štítky: ,

Krása geometrie a geometrie krásy

rsk

Issam as-Said, Ayse Parman:

Geometrická koncepce v islámském umění

společná kniha nakladatelství Argo a Půdorys, Praha 2008

Doháním, seč mohu, co jsem ne vlastní vinou v mládí zanedbával, a snažím se vidět nejzajímavější galerie a památky. Ve Španělsku jsem zažil "kulturní šok" z (nejen) ornamentální tvorby muslimů, která mne očarovala. Dojmy při tom nebyly "jen" estetické, ale obsahovaly značnou (i když jen podvědomou) složku matematického opojení. Asi víte, že malíř M.C.Escher byl ke svým kresbám inspirován návštěvou Alhambry v Granadě.

Netroufám si tady o ornamentech nic psát, jen Vás chci upozornit na pozoruhodnou knihu, která se podrobně zabývá geometrií, která je schována za krásou ornamentů (nebo, která ji vytváří, jak chcete).

Jen jedno varování, kniha je hlavně - nebo dokonce jenom - o geometrii ornamentů, fotky vlastních originálů památek s ornamenty jsou malé, černobílé a nepříliš kvalitní (zřejmě proto, aby kniha nemusela být neúnosně drahá - i takhle stojí něco okolo 500 Kč). Takže by se ještě slušelo dát několik typů míst, kde můžete ornamenty vidět (jsem omezen tím, co jsem viděl sám):

  • Alhambra v Granadě (zázrak těžko s něčím srovnatelný)
  • královský palác v Seville
  • Casa de Pilatos v Seville
  • Gulbenkianovo muzeum v Lisabonu (jsou tam exponáty z Turecka a Sýrie)
Pokud půjdete okolo některého z nich, nezapomeňte se tam zastavit.

Štítky: , ,