Kultura a zážitky - Rudolf Kryl (rsk)

Blog převážně o divadle a sem tam i o něčem jiném co mne nějak zaujalo.

14. dubna 2008

Výstava grafik Jiřího Slívy

rsk

Od 9.4. do 4.5.2008 je ve výstavní síni Hollar výstava grafik Jiřího Slívy. Pro ty, kteří jeho práce někdy viděli, není asi třeba nic dodávat. Pro ty, kterým to nic neříká, je to jedinečná příležitost, jak dohnat pocitový (i intelektuální) deficit. Necítím se povolán nějak dílo Jiřího Slívy hodnotit (kromě toho, že si občas koupím nějaký jeho obrázek). Stačí však říci, že jde o autora s mimořádným smyslem pro laskavý a inteligentní humor, který nikdy nepostrádá poezii.

(Nejen) těm, kteří se na výstavu nedostanou, bych chtěl doporučit knihu jeho grafik. Stojí něco okolo 1000 Kč, ale je to mimořádně dobrá investice (v knihkupectví na Václaváku, kde je knižní klub, ji navíc dostanete s ITIC či ISIC kartou s 10% slevou - to platí pro všechny knihy). Již jsem knihu dal asi pětkrát jako dárek. Když jsem ji dával kolegyni, která od nás odcházela, zmocnila se knihy její tehdy asi pětiletá dcera Máša a více než hodinu ji vydržela s velkým zaujetím "číst". Při tom řada - možná většina - grafik má značný kulturní kontext nebo se jejich vtip skrývá v osobitém výkladu názvu. Jak vidno, je tam toho však víc.

Na síti se povaluje celá řada grafik Jiřího Slívy, nechci sem nějakou dávat (protože nevím, jak je to přesně s autorskými právy). Pro ty, co si nic nevybaví, např. tato stránka.

Rozhodně si nenechte výstavu ujít !!

Štítky: , , ,